Zoeken naar sporen van buitenaards leven
Dr. Daphne M. Stam
Faculteit Luchtvaart –en Ruimtevaart Technieken
Kousteensedijk 7 Middelburg,
Dr. Daphne M. Stam
Faculteit Luchtvaart –en Ruimtevaart Technieken
In 1995 werd voor het eerst een planeet bij een andere ster gevonden. Inmiddels kennen we bijna 2000 van die exoplaneten, en weten we dat, statistisch gezien, elke ster door planeten wordt omringd. Veel van de gevonden planeten zijn grote gasplaneten, zoals Jupiter en Saturnus in ons eigen zonnestelsel. Maar er worden ook steeds meer kleine planeten gevonden, vooral van rotsachtige materiaal en metalen gemaakt moeten zijn, net zoals de aarde.
Een logische vraag is: zijn er ook exoplaneten met leven erop?
Veel van de inmiddels bekende planeten draaien in nauwe banen om hun ster heen: hun oppervlaktetemperatuur zal honderden graden Celsius zijn. Er zijn ook planeten die ver van hun ster staan: daar zal het tientallen graden onder nul zijn. Maar we kennen ook planeten in de zogenoemde bewoonbare zone van hun ster. De hoeveelheid warmtestraling die deze planeten van hun ster ontvangen is niet te veel, niet te weinig, maar precies goed om vloeibaar water op het oppervlak mogelijk te maken. Vloeibaar water is essentieel voor leven zoals wij dat kennen, en een eerste stap in de zoektocht naar buitenaards leven lijkt het zoeken naar de aanwezigheid van water te zijn.
In deze lezing zal ik vertellen over wat we over de nu bekende exoplaneten weten, welke sporen een teken kunnen zijn van leven zoals wij dat kennen, en hoe astronomen denken die sporen te zullen kunnen vinden op planeten die vele lichtjaren ver weg van ons staan. Ik zal speciale aandacht besteden aan LOUPE, een instrument dat bij Luchtvaart -en Ruimtevaarttechnieken van TUD in samenwerking met Astronomie in Leiden wordt ontwikkeld. LOUPE zal niet op een exoplaneten gericht worden, maar vanuit de ruimte onze aarde waarnemen alsof het een exoplaneet is. De metingen door LOUPE zullen helpen om toekomstige metingen aan exoplaneten te interpreteren.