Wereldlezing - Schuivende panelen in de Nederlandse landbouw
Stippeneng 2 -
Gebouw 115 -
6708 WE Wageningen.
Wat betekent het nieuw Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid voor de Nederlandse landbouw (GLB)? En wat zijn de gevolgen op middellange termijn van een eventueel vrijhandelsverdrag tussen Europa en de VS en andere bilaterale handelsverdragen?
Nu de Europese Commissie in functie is getreden zal alle aandacht zich in de komende periode richten op de inhoudelijke werkprogramma’s van Commissie, Raad en Parlement. De belangen zijn groot en landbouw is een belangrijk onderwerp voor de Europese Unie (EU). Ruim een derde van de EU-begroting wordt hieraan besteed, terwijl er toenemende behoefte is een groter deel van deze begroting te besteden aan andere doelen, in het bijzonder het stimuleren van hernieuwde economische groei in Europa (zie onder andere het Plan-Juncker dat eind november 2014 in het Europees Parlement is ingediend). Daarnaast lopen de onderhandelingen over het TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) met de Verenigde Staten en zijn andere bilaterale handelsverdragen in onderhandeling of reeds afgesloten. Hoe staat de overheid hier tegenover? De wetenschap? En bedrijfsleven? Tijdens de Wereldlezing worden deze onderwerpen vanuit verschillende invalshoeken besproken. Tevens wordt er middels stellingen over prikkelende vraagstukken in het GLB en vrijhandelsverdragen gediscussieerd.
Sprekers zijn ir. Roald Lapperre directeur Europees landbouwbeleid en voedselveiligheid en plaatsvervangend directeur-generaal Agro van het Ministerie van Economische Zaken, ir. Petra Berkhout onderzoeker Nederlandse land-en tuinbouw bij het LEI (Landbouw Economisch Instituut) Wageningen UR en Siem Jan Schenk voorzitter LTO Noord en bestuurder LTO Nederland (Land- en Tuinbouworganisatie). George Lubbe, Wageningen Ambassador en KLV-lid, zal als voorzitter de avond leiden.