Welke lessen trek jij uit de oorlog?
Hereplein 73 9711 GD Groningen
De Tweede Wereldoorlog ligt al jaren achter ons en de meeste Nederlanders hebben de oorlog en de bezetting niet zelf meegemaakt. Tot op de dag van vandaag laten de jaren 1940 – 1945 hun sporen na in onze samenleving. In 1940 eindigde de Nederlandse neutraliteit en maakte ons land op ongekende wijze kennis met onderdrukking, vervolging, vernietiging, vreemdelingenhaat en racisme. Na 1945 bouwde Nederland via Europese en Atlantische samenwerking aan vrede en veiligheid.
Ook in veel morele en politieke discussies spelen parallellen met situaties uit de oorlog een rol. Of het nou gaat over de Europese Unie, de defensiebegroting, het vluchtelingenbeleid of burgerlijk ongehoorzaamheid, altijd is er wel een voorbeeld uit de oorlog dat overtuigt. Of juist niet.
Op deze avond van het Groninger Forum en de stichting 4 mei herdenking staan vier lessen uit de oorlog op de agenda. We vroegen willekeurige Groningers en een drietal experts: cultuurhistoricus Thomas von der Dunk, NRC-columniste Rosanne Hertzberger en historicus Chris van der Heijden, die afgelopen jaar zijn proefschrift over de nasleep van de Tweede Wereldoorlog in Nederland schreef. Wat vinden zij van de rol die de Tweede Wereldoorlog nog altijd speelt? En hoe denken zij over Dodenherdenking en Bevrijdingsdag?