Wat je gezond noemt
Utrecht, Boothzaal van de Universiteitsbibliotheek, De Uithof- Universiteit Utrecht
Lunchlezingen Framing food
Voeding en gezondheid: er is geen onderwerp dat zo vaak de kranten haalt. Nieuwe wetenschappelijke inzichten komen meteen aan bod in nieuwsrubrieken of tijdschriften. Tegelijkertijd roept het ook veel vragen op. Koffie, rode wijn, de schijf van vier of toch weer vijf? Is biologisch voedsel gezonder of niet, maken vetten of koolhydraten dik? Voeding en gezondheid gaan hand in hand, zoveel is duidelijk, maar sluitende antwoorden zijn er niet.
Een deel van de verwarring ontstaat doordat de life sciences voedingsstoffen bestuderen en die kennis niet zo maar te vertalen is naar een gezond dieet. Eten is immers meer dan een shake met voedingstoffen, het heeft ook een sociale en culturele betekenis. Lang tafelen of fast food horen bij je levensstijl en meer kennis leidt niet zomaar tot een gezond eetpatroon. De genetica en de neuropsychologie laten zien dat onze voorkeur voor veel en vet eten aangeboren is. Wat is dan de rol van wilskracht?
In deze serie laten verschillende wetenschappers zien hoe zij bijdragen aan onze kennis over voeding van molecuul tot maatschappij.
Elke week verloten we een boek of cd en er zijn broodjes, gesponsord door UMC Utrecht, zolang de voorraad strekt.
Wanneer woensdagen vanaf 6 februari
Waar Boothzaal van de Universiteitsbibliotheek, De Uithof
Tijd 13.00 tot 14.00 uur
Programma
Woensdag 6 februari
Meer weten, beter eten
Prof. dr. Jaap Seidell (Voeding en Gezondheid, VU) laat zien hoe onderzoek naar voedingsstoffen te vertalen is naar dieet. Kun je stellen dat chocolade gezond of ongezond is?
Woensdag 13 februari
Je bent wat je eet
Dr. Hans Dagevos (Consumptiesocioloog, WUR) spreekt over veranderingen in eetgedrag en voedingsstijlen. Is de McDonaldisering van onze eetcultuur een reflectie van de samenleving?
Woensdag 20 februari
Huisdieren aan de lijn
Dr. Esther Plantinga (Diergeneeskunde, UU) merkt op dat steeds meer huisdieren te dik worden. Soms geven baasjes vegetarisch voedsel aan hun kat. Projecteren we wat gezond of lekker is op huisdieren?
Woensdag 27 februari
Voer voor je brein
Dr. Paul Smeets (Image Sciences Institute, UMC Utrecht) onderzoekt verzadiging in ons brein. Hoe sturen de hersenen ons eetgedrag? Helpen deze inzichten in de strijd tegen overgewicht?
Woensdag 6 maart
Dik, dikker, dikst
Prof. dr. ir. Sander Kersten (Moleculaire Voeding, WUR) bespreekt de genetische achtergrond van obesitas. Worden we steeds dikker omdat eigenschappen die ons vroeger evolutionair voordeel boden, zich nu tegen ons keren?
Woensdag 13 maart
De grote voedselverleiding
Prof. dr. Denise de Ridder (Gezondheidspsychologie, UU) legt uit waarom het zo moeilijk is om ongezond eetgedrag te veranderen en af te vallen. Is wilskracht dan genoeg?
Woensdag 20 maart
Voeding en allergie
Dr. André Knulst (Dermatologie, UMC Utrecht) ziet dat veel mensen, en vooral kinderen, een voedselallergie ontwikkelen. Hoe draagt onze lifestyle hier aan bij en welke behandelingen zijn er?
Woensdag 27 maart
Wat je gezond noemt
Drs. Machteld Huber (Arts-onderzoeker, Louis Bolk Instituut) sluit de lunchlezingenserie af met een brede visie op gezondheid en voeding. Als eten gezond geproduceerd wordt, is het dan ook gezonder?