Studium Generale lezing: Auke van der Woud

16-03-2016 20:00

Tresoar, Boterhoek 1 Leeuwarden,    

In zijn lezing zal Auke van der Woud vooral ingaan op zijn laatst verschenen publicatie De nieuwe mens, de culturele revolutie in Nederland rond 1900.Auke van der Woud is emeritus-hoogleraar architectuur- en stedenbouwgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Van zijn talloze publicaties over landschap en stedenbouw noemen we hier
Het Lege Land. De ruimtelijke orde van Nederland 1798-1848 (1987)
Een Nieuwe Wereld. Het ontstaan van het moderne Nederland (2006)
Koninkrijk vol sloppen. Achterbuurten en vuil in de negentiende eeuw (2010)

Dit is de derde van drie Studium Generale Lezingen over:

Massacultuur en Oorlogszucht

Het politieke en culturele klimaat in Europa en Nederland rond 1900

Tijdgenoten ervoeren de jaren rond 1900 als een periode van ongelooflijke  vooruitgang. Wetenschap en techniek bloeiden en kregen op velerlei  terreinen toepassingen in de samenleving. In West-Europa werd vanaf 1848 de macht van vorsten wettelijk ingeperkt en kreeg de burgerij meer  politieke invloed. Toch bleven tot 1914 koninklijke families,   aristocraten en industriëlen aan de top van de samenleving staan.
Het onwankelbare geloof in de vooruitgang vond zijn hoogtepunt in de  periode 1900-1914. De verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog,  maakten een abrupt einde aan dit optimisme. De ontgoocheling was zeer  diep. Zoals een Engelse diplomaat het verwoordde: 'Overal in Europa  gingen de lichten uit.'
Volgens de befaamde socioloog Max Weber  raakte de westerse wereld in deze tijd definitief onttoverd en zag hij  in de toekomst van Europa een door en door gebureaucratiseerde  samenleving ontstaan, die individuen bijeendreef in een 'íjzeren kooi'.
Mede geïnspireerd door de verschijning van het laatste boek van Auke van der Woud 'De Nieuwe Mens'.
De werkgroep Studium Generale Fryslân wil de schijnwerpers richten op de  dit fascinerende tijdvak: Europa en Nederland rond 1900.
Een drietal  sprekers is uitgenodigd om aan de hand van hun recente publicaties over  dit tijdperk hun visie op de revolutionaire veranderingen daarin aan te  geven.

  • 2 maart: Patrick Dassen
  • 9 maart: Ewoud Kieft
  • 16 maart: Auke van der Woud

Voorzitter van de drie avonden is Yme Kuiper, Bijzonder hoogleraar. Historische  buitenplaatsen en landgoederen aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Plaats  Tresoar, Boterhoek 1 Leeuwarden
Tijd:     20.00 uur, zaal open vanaf 19.30
Prijs     € 17,50 voor alle drie lezingen; € 7.50  voor één lezing (inclusief koffie in de pauze)
De lezingen worden georganiseerd door de werkgroep Studium Generale  Fryslân. Hierin wordt samengewerkt door: RUG/Faculteit  der Letteren,  Leeuwarder Courant en Tresoar

website