Star Trek: Wetenschap of Fictie?

12-04-2013 20:30

Grote Beer 3  1622 ES Hoorn

Lezing over aandrijftechnologie voor de ruimtevaart.

Na 35 jaar onderweg te zijn, lijkt het erop dat het Amerikaanse ruimtevoertuig Voyager 1 eindelijk het zonnestelsel gaat verlaten. Voyager heeft tot op heden een reis achter de rug van meer dan 24.700 miljoen km ofwel ruim 80 keer op en neer naar de Zon. Dit is dan ook gelijk de langste afstand afgelegd in de ruimte met een door mensen gemaakt voertuig.

Een reis van 24.700 miljoen kilometer is geen peulenschil, maar op interstellaire schaal stelt een dergelijke afstand eigenlijk niets voor. Voor een reis naar bijvoorbeeld Alpha Centauri (een van de meest nabije sterren aan de zon), moet al gedacht worden aan een af te leggen afstand van zo'n 41.000 miljard km (4,2 lichtjaar). Dit is ruim 1500 x de afstand die Voyager tot op de dag van vandaag heeft afgelegd. Uitgaande van een identieke reissnelheid als bij Voyager komt dit neer op een totale reisduur van ongeveer 60.000 jaar ofwel een 1500-tal generaties.

Lezing
In de lezing wordt een overzicht gegeven van diverse krachtbronnen (motoren) zoals vandaag de dag gebruikt in de ruimtevaart en op de uitdagingen die moeten worden overwonnen om in de toekomst verre ruimtereizen mogelijk te maken. Alles bepalend daarin is de snelheid noodzakelijk om veraf gelegen bestemmingen in een korte tijdsduur te bereiken. Allereerst gaat de aandacht uit naar de technieken benodigd voor de lancering vanaf het aardoppervlak in de ruimte. Vervolgens verschuift de aandacht naar de gebruikte technieken voor het reizen binnen het zonnestelsel. Hierbij zullen o.a. SMART 1 (missie naar de maan) en Cassini (missie naar Jupiter) de revue passeren. Ook wordt aandacht gegeven aan het nut van scheervluchten voor het realiseren van ruimtereizen. Afgesloten wordt met een blik op de toekomst waarin de aandacht uitgaat naar het nut van bijvoorbeeld nucleaire voortstuwing en zonnezeilen.

Spreker
Gastspreker Barry Zandbergen studeerde luchtvaart- en ruimtevaarttechniek aan de Technische Universiteit Delft. Sinds 1986 is hij verbonden aan de faculteit als docent ruimtevaarttechniek met als specialisatie ruimtevoortstuwing.

website