St. Franciscus en de dieren, dieren in de Nederlandse muziek van de renaissance
de Koningszaal
Artis-lezing
In de muziek spelen dieren regelmatig een prominente rol. In de renaissance voerden de componisten uit de Lage Landen de boventoon op het Europese muziektoneel. Het Hemony Ensemble laat deze muziek opnieuw klinken en Simon Groot (artistiek leider van het ensemble en conservator van de historische muziekcollecties van de UvA) vertelt erover: dieren in Nederlandse muziek van de renaissance, van Josquin en Gombert tot Sweelinck en Padbrué.
Deze avondlezing zal bij uitzondering in de Koningzaal van Artis plaatsvinden waar deze wordt gecombineerd met een concert door het Hemony Esemble.
Capita Selecta
Natura Artis Magistra is sinds haar oprichting in 1838 de officiële naam van Artis. Met dit motto formuleerden de oprichters van Artis dat ‘de natuur de leermeesteres is van kunst en wetenschap’. Deze visie lag ten grondslag aan de verschillende activiteiten die Artis maakten tot een kennistuin. In 2013 bestaat Artis 175 jaar. In dit bijzondere jaar staan de kunstvormen film, fotografie, architectuur en landschap, beeldende kunst, muziek en poëzie centraal in alle activiteiten van de Artis Academie, telkens in relatie tot natuur in brede zin. Na 175 jaar laat Artis zien hoe springlevend, actueel en inspirerend de relaties zijn tussen natuur, kunst en wetenschap. Muziekwetenschapper Simon Groot is conservator van de historische muziekcollectie van de Universiteit van Amsterdam. Artis is dan ook verheugd om hem 6 augustus over dieren in de muziek te horen spreken.
TOEGANG
Om een Artis-lezing te bezoeken hebben zowel Artis-leden als niet-leden een toegangsbewijs nodig. De entreeprijs voor een lezing is inclusief een drankje vooraf én in de pauze. De entreeprijs voor een Artis-lezing is € 12,50, Artis-leden betalen € 5,-. Koop uw toegangsbewijs online of in de voorverkoop aan de Artis-kassa.
Simon Groot
Simon Groot (1958) studeerde compositie, muziektheorie en koordirectie aan de conservatoria van Tilburg en Rotterdam en vervolgens muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht. Zijn doctoraalscriptie over de liederen, de luit- en de citerzettingen in de Nederlandtsche Gedenck-clanck van Adriaen Valerius werd beloond met een eervolle vermelding door de Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis en de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst.
Hij werkte als musicoloog bij het Meertens Instituut, was bibliothecaris van de Toonkunst-Bibliotheek en trad in 2008 in dienst bij de Bijzondere Collecties van de UvA als conservator van de historische muziekcollecties. Daarnaast is hij werkzaam als koordirigent bij het Collegium Amisfurtense, het Veluws Vocaal Ensemble en het Hemony Ensemble. Bovendien dirigeert hij regelmatig projectkoren. Meer informatie.
website