Nudging: een paternalistische overheid?

20-10-2015 19:45

Utrecht, Domplein 3, Instituto Cervantes    

 

Mensen zien zichzelf graag als rationele wezens, maar toch werken we onszelf in de schulden, roken we en zijn te dik. Dit zijn problemen die vragen met zich meebrengen over ons regeringsbeleid: moeten we mensen behoeden voor hun fouten? Een paternalistische overheid lijkt tegenwoordig een taboe, dus het is een kunst om het gedrag van de burger bij te sturen zonder dat dit merkbaar is. Uit Amerika waaide een oplossing over: ‘nudging’. Dit is een methode van subtiele gedragssturing, waarbij de overheid de burger in de goede richting duwt, zonder daadwerkelijke materiële beperkingen op te leggen. Hierbij kun je denken aan het ‘roken is dodelijk’-etiket op pakjes sigaretten. Ook in het systeem van studiefinanciering zit een ‘nudge’ verborgen: waar je voorheen automatisch maximaal bij leent zodra je stufi stopte, moet je nu na afloop van je studie je maximale lening aanvragen. Naar aanleiding van deze trend vroegen wij ons af:

Hoe kan ‘nudging’ ons helpen bij problemen als overgewicht, alcoholmisbruik en roken? In hoeverre beïnvloedt de overheid onze besluitvorming op dit moment? Mag de staat de burger op deze manier manipuleren? En wegen de consequenties van ‘nudging’ voor onze autonomie op tegen de mogelijke voordelen voor de volksgezondheid?

Deze avond zal Will Tiemeijer spreken, lid van de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid. Hij heeft vele publicaties op zijn naam staan over de psychologie van het nemen van beslissingen.

De dinsdagavondprogramma's bij SIB-Utrecht zijn openbaar en toegang is gratis.
Meer informatie op: https://sib-utrecht.nl/agenda/449/event_details