Neolithicum en Bronstijd in het Groninger Westerkwartier
Kunstencentrum ICO, Zuidhaege 2 te Assen.
Het zuidelijke deel van het Groninger Westerkwartier maakt onderdeel uit van het Drents-Fries keileemplateau. Het wordt gekenmerkt door een relatief lage ligging, waardoor bijna het hele gebied uiteindelijk overgroeid raakte met veen.
Door het gebied stroomt een beek, het Oude Diep. De aanwezigheid van het beekdal en zijn zijtakken bood tijdens de steentijd, net als andere beken van het keileemplateau in Drenthe en Friesland, goede mogelijkheden voor mensen om zich hier te vestigen.
De lezing gaat over sporen uit het Neolithicum en de Bronstijd in de omgeving van het beekdal van het Oude Diep. Er wordt ingegaan op de onderzoeksgeschiedenis, opvallende vondsten en hun verspreidingspatroon, en er zal worden gepoogd met stippen op de kaart een beeld te schetsen van de bewoning van het landschap tijdens de opeenvolgende perioden.
Het ontbreken van hunebedden, het voorkomen van offerbijlen, de sporadische vondsten van aardewerk, de afname van het bewoonbare areaal tijdens de Bronstijd, zijn enkele van de zaken die de revue zullen passeren.