Lezing 'De VOC en India', door Bauke van der Pol

25-02-2015 20:00

Harlingen - Gehoorzaal Hannemahuis, ingang Sint Christoffelsteeg. 

 

Dat de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) ook met India tussen 1600 en 1800 handel heeft gedreven, is velen onbekend. Langs de Indiase kustlijn, van Surat tot Calcutta, is nog altijd Nederlands erfgoed te vinden uit de 17de en 18de eeuw. In zijn lezing neemt Bauke van der Pol ons mee op reis langs vestingen, buitenhuizen, pakhuizen, factorijen en prachtige begraafplaatsen met unieke grafmonumenten. Speciale aandacht besteedt hij aan de gebroeders Canter Visscher uit Dokkum die in de 18e eeuw als dominee en koopman in India werkten. En wist u dat van de 24.000 Friezen die tijdens de VOC-periode naar de Oost zijn vertrokken, de meesten uit Harlingen kwamen?

De oud-Harlinger Bauke van der Pol is antropoloog en bereisde India in de afgelopen veertig jaar talloze malen. Hij schreef een aantal boeken over de historische relatie India - Nederland waaronder De VOC in India, waarvan onlangs in India de Engelstalige versie is verschenen.

De Verenigde Oostindische Compagnie wordt vaak geassocieerd met Indonesië, China en Japan. Maar in India bestreek de VOC een gebied, groter dan alle andere VOC-gebieden in Azië samen. De Compagnie was van 1604 tot 1795 actief in India. De Nederlandse handelsband met India is dan ook veel ouder dan die met bijvoorbeeld Australië of de Verenigde Staten. Toch is lang niet bij iedereen bekend dat er rond de hele kustlijn, van Surat tot Calcutta, Nederlandse overblijfselen uit de zeventiende en achttiende eeuw te vinden zijn. In zijn rijk geïllustreerde boek over de VOC en India brengt onderzoeker en India-specialist Bauke van der Pol voor het eerst al dit VOC-erfgoed in India bijeen. Aan de hand van oude afbeeldingen en hedendaagse foto's laat hij zien hoe de Nederlandse vestingen eruit zagen en wat daarvan vandaag de dag nog terug te vinden is in het Indiase landschap. Hij vertelt hoe de Nederlanders in de verschillende regio's van India terechtkwamen en legt uit hoe hun relatie was met maharadja's en andere Indiase machthebbers. Hij beschrijft de kostbare handelswaar die de Nederlanders zo ver van huis bracht en laat zien hoe hedendaagse Indiërs omgaan met de sporen die deze vreemdelingen in hun land achterlieten.

Toegang: € 5,- p/p, incl koffie/thee.
Reserveren: tel 0517-413658 of museum@harlingen.nl

 

website