Lezing Amfibieën

21-11-2013 20:00
Beekseweg,  Aarle-Rixtel   
 

Een lezing over amfibieën. Aan de hand van een kleurige powerpointpresentatie neemt Annemarie van Diepenbeek de toehoorders mee in de wereld van kikkers, padden en salamanders. Hierbij zoemt ze ook in op de paddentrek en de vele padden die om het leven komen door het verkeer en de straatkolken.

Een halve eeuw geleden waren ze nog 'gewoon': in bijna alle boerenslootjes of poelen zag je baltsende salamanders, zwemmende en kwakende kikkers en parende padden. Van de meeste soorten amfibieën is de stand sterk teruggelopen, maar op geschikte plekjes zijn ze nog wel te vinden.

De presentatie laat alle in Nederland voorkomende soorten de revue passeren en geeft daarbij informatie over uiterlijk, ecologie en verspreiding. Bij enkele soorten wordt ingegaan op de oorzaken van achteruitgang. Maar er zijn ook positieve berichten: ons kleine land is groot in maatregelen en faunavoorzieningen ten behoeve van kleinere dieren, zoals het aanleggen van nieuwe poelen en het renoveren van ongeschikt geworden oude poelen. Ook de verbeterde waterkwaliteit biedt herstelmogelijkheden voor een aantal amfibieënsoorten. 

De lezing geeft een kleurrijke ontmoeting met de amfibieën in Nederland, en voor degenen bij wie de herinneringen uit de jeugdjaren enigszins vervaagd zijn, een hernieuwde kennismaking, een herleving van Koekkoek's oude schoolplaat 'In sloot en plas' .

Annemarie van Diepenbeek is als veldbiologe werkzaam voor RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland), een professionele organisatie, die het onderzoek aan en bescherming van reptielen, amfibieën en vissen ondersteunt. Zo is zij betrokken geweest bij het onderzoek naar amfibieën, die in straat- en trottoirkolken terecht komen, daar niet meer uit kunnen komen en uiteindelijk sterven. Uit het onderzoek komt naar voren dat het jaarlijks om een half miljoen volwassen dieren gaat en een veelvoud aan jonge dieren. Manieren om dit te voorkomen zijn het plaatsen van voorzetroosters, het omleggen van trottoirbanden en het aanbrengen van klimmatten, wenteltrapjes of klimroosters, zodat de dieren weer uit de kolk kunnen klimmen.

Naast lezingen over amfibieën verzorgt Annemarie van Diepenbeek ook presentaties over diersporen, zoogdieren, reptielen, uilen en muizen. Zij is dus goed thuis in de dierenwereld. Het is niet verwonderlijk dat ze meegewerkt heeft aan verschillende boeken: “Zoogdieren van West-Europa”(1994), “Veldgids Europese Zoogdieren” (2010), “Herkenning amfibieën en reptielen” (2006) en “Het waarnemen van amfibieën en reptielen” (2006), “Veldgids Diersporen”(derde druk 2007).

website