Leesgroep Hannah Arendt
Hannah Arendt (1906-1975), één van de grote namen in de filosofie, staat opnieuw sterk in de belangstelling. Want in haar werk legt zij feilloos de vinger op de zwakke plekken van de moderne tijd: het totalitarisme, het ‘gedachteloze’ kwaad, het maakbaarheidsdenken, de nadruk op economie en consumptie, de vervalsing van feiten. Als hoofdoorzaak ziet zij de verwaarlozing, soms sluiting, van de vrije publieke ruimte. Voorwaarden om die vrije publieke ruimte open te houden zijn o.a.: pluraliteit, vernieuwing, gastvrijheid, duurzaamheid, nadenken, wetgeving, vergeving, beloften.
Arendt is berucht vanwege de strenge en weerbarstige manier waarop ze filosofeert, maar in een nieuw pas verschenen boek wordt haar denken helder en systematisch uitgelegd. Dit boek van de Belgen Dirk de Schutter en Remi Peeters (Hannah Arendt, politiek denker, 2015 Zoetermeer) is volgens Hans Achterhuis een schitterende introductie tot haar filosofie en vormt daarom uitgangspunt voor ons gesprek. Het boek , 200 pagina's, bestaat uit drie duidelijke delen: 1. het dagelijkse leven: arbeiden, werk en handelen; 2. het politieke: macht, gezamenlijk handelen en de publieke ruimte; 3. het actuele nu: de verwoestijning van de samenleving.
Deze indeling is ook het kader voor onze bespreking onder begeleiding van Peter Graus. Bij grote belangstelling zal Theo van der Vliet een tweede leesgroep (be)geleiden.
De bijeenkomsten houden we om toerbeurt bij één van de deelnemers thuis. Vijf avonden, onder voorbehoud te beginnen op maandagavond 8 februari en dan in principe om de twee weken op de maandagavond. Kosten: € 6, - voor de hele sessie plus de aanschaf van het boek bij de boekhandel. De eerste avond zal bij de begeleider van de leesgroep worden gehouden. We beginnen om kwart voor acht en eindigen om tien uur. Voor deelname kunt u zich opgeven via filozwol@assendorp.net, graag vóór 25 januari. Na opgave krijgt u een bevestiging van deelname en een week van te voren krijgt u van de begeleider bericht over de gezamenlijke aanpak.