Krachten en deeltjes

25-09-2013 13:00

Boothzaal Universiteitsbibliotheek,

Heidelberglaan 3,

3584CS Utrecht  

 

 -

De Universiteit Utrecht won vele Nobelprijzen en dat is iets om trots op te zijn. Gerard ’t Hooft ontving de meest recente in 1999 voor de Natuurkunde. Hoe verloopt het Nobelprijsonderzoek van ‘t Hooft en andere Utrechtse wetenschapspioniers, van Bloembergen tot Koopmans, sindsdien? Wetenschappers van nu geven hun visie en lichten toe wat we in de toekomst mogen verwachten.

De MRI, de moderne versie van Bloembergens NMR, brengt nu hersenen in beeld van mensen die stemmen horen. Ruzicka’s synthese van testosteron is onmisbaar in het huidig hormoononderzoek. En Eijkmans ontdekking van vitamines zette onderzoekers op het spoor van de relatie tussen voeding en gezondheid. De theorieën van Debye en Van ’t Hoff vormen nog steeds het fundament voor ideeën over het ontstaan van het leven. En de wiskundige benadering van de economie door Koopmans is niet meer weg te denken. Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen?

Woensdag 25 september
Krachten en deeltjes
Prof. dr. Gerard ‘t Hooft (Theoretische fysica, UU) won in 1999 de Nobelprijs en houdt zich bezig met fundamentele natuurwetten. Wat verwacht hij van een eventuele theorie van alles?

Andere lezingen in deze reeks:
Woensdag 4 september: Nobelprijzen
Woensdag 11 september: Exact verkeerde economische modellen
Woensdag 18 september: Kijken in de geest
Woensdag 2 oktober: In balans met bacteriën
Woensdag 9 oktober: Hormonen de baas
Woensdag 16 oktober: Zelf-organisatie: van moleculen tot leven
Woensdag 23 oktober: Nobelprijzen van de toekomst

website