Kepler, de astronoom
Nijmegen -
Collegezaal HG00.308 Huygensgebouw, Faculteit NWI
Radboud Universiteit, Heyendaalseweg 135, 6525AJ Nijmegen.
Johannes Kepler (1571-1630), mathematicus-astronoom, leefde in een roerige tijd en kwam ook persoonlijk daardoor vaak in moeilijkheden. Hij was evenals zijn tijdgenoot Galileo Galilei overtuigd van het gelijk van Copernicus. In 1543 had deze het heliocentrische model gepresenteerd: de aarde is een van de planeten en draait net als de andere planeten om de zon.
Maar het nieuwe model klopte toch ook niet helemaal. Kepler wilde weten hoe die planeten precies om de zon draaien, en waarom op die manier. Na eindeloos puzzelen kwam hij tenslotte tot de formulering van zijn beroemde drie wetten die de planeetbanen defini¨eren. Hij legde zo de basis voor de Gravitatiewet van Newton.
Wim Vlaanderen is de penningmeester van onze vereniging. Hoewel zelf opgeleid en gepromoveerd als medicus is hij al zijn hele leven ge¨ınteresseerd in sterrenkunde, en vooral in de geschiedenis van deze wetenschap. Hij hield al eerder een lezing over Galilei en diens betekenis in het conflict tussen geloof en wetenschap. Het verhaal van Kepler sluit hier bij aan.
De lezing vindt plaats in collegezaal HG00.308 van het Huygensgebouw, Faculteit Natuurkunde Wiskunde en Informatica (FNWI) van de Radboud Universiteit Nijmegen.
webpagina Centaurus A: www.centaurus-a.nl/