Het recht om vergeten te worden
Spui 25-27, 1012 XM Amsterdam.
Via Google kun je zo’n beetje alles vinden. Maar wat nou als je niet gevonden wilt worden? Een debat over het recht om vergeten te worden, naar aanleiding van het Google Spain-arrest van het Europese Hof van Justitie. Met: Egbert Dommering, Beate Roessler, Maurits Martijn en Frederik Borgesius.
Na het ontvangen van een sollicitatiebrief, na een eerste afspraakje, of als je overweegt om zaken met iemand te doen: het eerste wat we doen is vaak het invoeren van de naam van de persoon in een online zoekmachine. Afhankelijk van de persoon kun je op die manier een hoop uitvinden over iemands leven. Ditzelfde gold voor de Spaanse jurist Costeja González. Als je zijn naam in Google invoerde, dan toonde Google in de zoekresultaten een link naar een dagblad uit 1998 met daarin een aankondiging van een executoriale verkoop van een onroerend goed van González. Omdat González hier niet meer in verband mee gebracht wilde worden, begon hij een strijd om het verwijderen van de zoekresultaten; hij streefde ernaar (deels) vergeten worden. Maar makkelijk was dit niet.
Het geval van González leidde uiteindelijk tot het Google Spain-arrest. In het arrest bepaalt het Hof van Justitie van de Europese Unie dat mensen, onder bepaalde voorwaarden, het recht hebben om zoekresultaten op basis van hun naam te laten verwijderen. Het arrest roept veel vragen op. Hoe verhoudt het recht om vergeten te worden zich tot persvrijheid? Op grond van welke normen moeten zulke aanvragen behandeld worden? Is Google überhaupt wel iets te verwijten, aangezien zij slechts vindbaar maken wat al openbaar is? Deze en andere vragen maken het debat rond het recht om vergeten te worden tot een complex en interessant debat, een debat dat bovendien voor iedereen relevant is.
Over de sprekers
Maurits Martijn werkte, na zijn studies communicatiewetenschappen en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam, van 2007 tot 2013 voor Vrij Nederland. Maurits schrijft voornamelijk over technologie, surveillance en privacy. Samen met collega Dimitri Tokmetzis ontving hij in juni 2014 de prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek van de Vereniging voor Online Journalisten (VOJN) voor hun serie over persoonlijke digitale data.
Beate Roessler is hoogleraar ethiek aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is zij hoofd van de afdeling wijsbegeerte en lid van het bestuur van het Amsterdam Platform for Privacy Research (APPR). In 2005 verscheen haar boek The Value of Privacy (Polity Press), en zij publiceerde een groot aantal artikelen over privacy. Naast ethische vragen omtrent privacy doet zij onder meer onderzoek naar en heeft gepubliceerd over theorieën van autonomie en problemen van sociale rechtvaardigheid.
Prof. mr. Egbert Dommering is sinds 1988 hoogleraar informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1989 tot 2004 was hij directeur van het Instituut voor Informatierecht. In deze periode bleef hij werkzaam als advocaat, vanaf 2005 bij Brinkhof. Een selectie uit de talloze artikelen die hij over procedures in het onderzoeksgebied van het Instituut schreef, is in 2008 verschenen bij Otto Cramwinckel onder de titel De achtervolging op Prometheus. Na zijn emeritaat zal hij de leerstoel 'Theorie van het Informatierecht' bij het Instituut voor Informatierecht bekleden en verbonden blijven aan het kantoor Brinkhof.
Frederik Zuiderveen Borgesius is onderzoeker bij het Instituut voor Informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft onlangs zijn proefschrift afgerond over behavioural targeting en Europees privaatrecht. Hij heeft talloze artikelen gepubliceerd, over onderwerpen als privacy, gegevensbescherming, vrijheid van meningsuiting, en het auteursrecht. Hij spreekt regelmatig op congressen in binnen- en buitenland.
Aanmelden
Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.