Het Antimaterie Mysterie
Studentencentrum Plexus, Kaiserstraat 25, Leiden,
- In 1928 voorspelde de net zo excentrieke als briljante Britse natuurkundige Paul Dirac op basis van zijn beroemde vergelijking dat er in de natuur antimaterie moet kunnen bestaan. Zijn voorspelling werd in eerste instantie erg sceptisch ontvangen, maar dit veranderde toen in 1932 onverwacht het anti-elektron werd ontdekt als een bijproduct van botsingen van kosmische stralen in de atmosfeer. Ondanks het feit dat tegenwoordig veelvuldig antimaterie deeltjes geproduceerd worden in deeltjesversnellers blijken ze in het universum niet vrij voor te komen.
Het antimaterie mysterie gaat om de vraag hoe het mogelijk is dat er tijdens de oerknal niet gelijke hoeveelheden materie en antimaterie zijn ontstaan. Is het recent ontdekte Higgs deeltje hiervan wellicht de oorzaak? Deze vraag en de zoektocht naar een antwoord met de LHC versneller van CERN is het centrale onderwerp van de lezing.
Spreker: Tijdens zijn jeugd was Marcel Merk lid van de KNVWS en een fervent lezer van science-fiction verhalen, hetgeen resulteerde in een studie in natuur en sterrenkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Zijn specialisatie was de deeltjesfysica en zijn promotie bracht hem op CERN, waar hij betrokken was bij het grote LEP experiment. Sinds 1995 is hij als onderzoeker terug in Nederland en betrokken bij het antimaterie onderzoek. Op dit moment is hij hoofd van de afdeling B-fysica van het Nikhef instituut.