Handgevormd aardewerk uit de IJzertijd en de Romeinse tijd in Noord-Nederland: het ontstaan en gebruik van een aardewerktypologie

15-01-2015 19:30

Kunstencentrum ICO, Zuidhaege 2 te Assen. 

Handgevormd aardewerk is een belangrijke vondstcategorie in de archeologie. Niet alleen blijft aardewerk meestal goed bewaard, het wordt ook gebruikt om sporen en structuren in opgravingen te dateren. Aan de hand van aardewerkvondsten kunnen bovendien allerlei andere onderzoeksvragen worden beantwoord. Het is daarvoor wel van belang dat het aardewerk geïdentificeerd en gedateerd kan worden. Wat we dus nodig hebben is een zogenaamde chronotypologie, een overzicht van gedateerde aardewerktypen in een bepaald gebied.

In Noord-Nederland hebben we sinds 1996 de beschikking over zo’n chronotypologie van het handgevormd aardewerk uit de IJzertijd en de Romeinse tijd, namelijk het proefschrift van dr. Ernst Taayke. Zijn gedateerde aardewerktypen hebben hun waarde inmiddels bewezen bij het uitwerken van opgravingen.
Tijdens deze lezing zal in vogelvlucht een overzicht worden gegeven van het handgevormd aardewerk uit de verschillende deelgebieden in Noord-Nederland. Verder zal worden behandeld hoe een typologie tot stand komt: op welke kenmerken zijn typen gebaseerd, en hoe worden ze vervolgens gedateerd. De resultaten van het onderzoek van de vondsten uit de wierde Ezinge zullen vervolgens als illustratie dienen van de vele mogelijkheden die aardewerkonderzoek te bieden heeft.
 
Het boek: “En dan in hun geheel”, de vondsten uit de opgravingen in Ezinge, is op deze avond in de zaal te koop.

website

 

 

 


Maak een gratis website Webnode