Gevaar uit de ruimte

28-06-2013 19:30

Publiekssterrenwacht Phoenix
Ampsenseweg 10

7241 NB Lochem  

 -

"Gevaar uit de ruimte" Near Earth Astroids en mogelijkheden tot afweer
  28 juni 2013  20.00 uur zaal open vanaf 19.30 uur
 
Vrijdag 15 februari 2013 zullen velen onder ons (astronomisch gezien) niet snel vergeten. In de ochtend een spectaculaire meteoriet in Rusland en halverwege de avond een passage van een astroïde die de aarde wel  heel dichtbij passeerde. 
 
Deze gebeurtenissen waren reden genoeg om op zoek te gaan naar een deskundige op het gebied van deze NEO's  (Near Eearh Objects) en de onherroepelijke vraag: wat we kunnen doen wanneer er toch eentje op ramkoers ligt met de Aarde. Wij zijn zeer verheugd dat we iemand hebben gevonden die wel heel dicht bij het vuur zit voor het beantwoorden van deze vragen. 
 
Asteroïden en kometen stammen uit de tijd van de ontwikkeling en vorming van ons  zonnestelsel zo'n  4,5 miljard jaar geleden. Iedere keer weer worden sommige van deze objecten  uit de Asteroïdengordel tussen de banen van Jupiter en Mars geslingerd en kunnen dan in de baan van de aarde komen of op de aarde inslaan. Asteroïden kleiner  dan ongeveer 30 meter doorsnede verbranden  normaliter in de aardatmosfeer en landen maximaal als kleine brokstukken op de aarde. Maar ook deze objecten kunnen  door de explosie in de atmosfeer schade aanrichten
( Rusland 15 februari 2013, astroïde met een doornsnede van 17 meter) Grotere objecten kunnen soms toch, schijnbaar ongehinderd door de atmosfeer dringen  door hun hoge inslagsnelheid van 15 - 20 km/sec en daarmee grote schade aanrichten. Dat is in het verleden gebeurd en zal in de toekomst ook gebeuren. 
 
Op dit moment zijn er meer dan 9600 Asteroïden bekend die relatief dicht in de buurt van de aarde komen en die men de zogenaamde NEO's ( Near Earth Objects ) noemt. Ongeveer 350 van deze NEO's hebben,- en met een beetje geluk een kleine -  waarschijnlijkheid om in de komende 100 jaar de aarde te treffen . Maar de meeste NEO's die schade aan kunnen richten zijn met grote zekerheid nog niet ontdekt .
Wanneer er een Asteroïde  die op ramkoers met de aarde ligt op tijd ontdekt wordt zijn er in principe een aantal  mogelijkheden om de baan van deze Asteroïde af te buigen.  Men zal  in eerste instantie proberen de Astroïde te versnellen of juist af te remmen door gebruik te maken van bijvoorbeeld   projectielen  of door andere  mogelijk- heden zoals Ionenstralen of eenvoudig  de wisselwerking met de  zwaartekracht van een satelliet . Maar een daadwerkelijke koerswijziging van een Astroïde heeft nog nooit plaatsgevonden. 
 
Dr Gerhard Drolshagen werkzaam bij ESA en ESTEC houdt zich dagelijks bezig met deze NEO's en de eventuele afweer van deze objecten. Dr Drolshagen is sinds 2009 betrokken bij het ESA's Space Situational Awarenss Program waar hij co-manager is van het Near-Earth-Objects project. Dit programma wil het impact risico en alle gerelateerde aspecten van deze NEO's inschatten, in kaart brengen, voorspellen van hun omloopbaan en impact risico en het ontwikkelen van risico beperkende maatregelen. Over al deze aspecten zal dan ook de lezing gaan. Dr Drolshagen zal zijn lezing in het Engels geven. Hij kan echter wel Nederlands verstaan. 
 
Voor meerachtergrondinformatie:
 
Voor deze lezing is aanmelding noodzakelijk.
Meld je aan via het e-mailadres lezingen@sterrenwachtphoenix.nl
 
  
entree  : leden en donateurs sterrenwacht Phoenix gratis
: niet leden 5,- euro
 
website