"Geschiedenis van de Spaanse emigratie naar het buitenland" door Prof. Dr. David Du Seuil
Ebenistendreef 106, 6216 PS Maastricht.
Spanje was tot diep in de twintigste eeuw een land van emigranten, van mensen die om religieuze, politieke of economische redenen het land moesten verlaten. De lezing zal een overzicht geven vanaf 1492, het jaar van de eerste massale verbanningen tot 1974, toen de petroleumcrisis definitief een einde maakte aan de massale emigratie. Door de huidige economische crisis is er een nieuwe Spaanse emigratiegolf, maar veel kleiner in omvang en zeer verschillend wat het profiel van de emigrant betreft, dan die uit het verleden.
De redenen voor het bestaan van deze emigratiegolven naar het buitenland zullen worden verklaard. We zullen zien dat de eerste "emigranten" hoofdzakelijk mensen zijn die uit het land worden verbannen, terwijl vanaf de negentiende eeuw de redenen voor emigratie voornamelijk van economische aard zijn.
De landen die het meeste Spaanse migranten hebben ontvangen zullen apart worden bekeken en het werk dat in deze landen door Spaanse migranten werd gedaan zal worden beschreven.
Dit onderwerp interesseert me erg omdat het deel uitmaakt van de geschiedenis van mijn familie, zowel van de Belgische als de Spaanse tak, mijn Spaanse overgrootvader migreerde in het begin van de twintigste eeuw tijdelijk naar Cuba, mijn Belgische overgrootvader migreerde naar de Verenigde Staten om in Moline, Illinois te gaan werken, waar ook mijn grootmoeder werd geboren. Ik ben sinds 1996 leraar Engels, Nederlands en Spaans.