Filosofisch Café - Denken over nu - Gedachte-experimenten
Janskerkhof 17a, Utrecht. Café Hofman.
Gedachte-experimenten zijn een onmisbaar onderdeel van de gereedschapskist van de filosoof. Hoe kan ik weten dat ik geen brein in een vat ben? En wat kan nadenken over zombies ons leren over bewustzijn? Ook natuurwetenschappers maken gebruik van het gedachte-experiment. Zo ontsprong Einsteins relativiteitstheorie uit de vraag hoe het zou zijn om op een lichtstraal te reizen. Door te reflecteren op vreemd ogende vragen proberen filosofen en natuurkundigen tot inzicht te komen over de aard van de natuur, identiteit of moreel handelen. Maar het gedachte-experiment wordt vanuit de filosofie steeds meer bekritiseerd. Zijn de intuïties die deze hersengymnastiek oproepen wel betrouwbaar?
Dr. Tim de Mey (Theoretische Filosofie, EUR) onderzoekt de grenzen en mogelijkheden van de filosofische verbeelding. Kan je vanuit je leunstoel de wereld doorgronden?
Duik de diepte in en verleg de grenzen van je denken tijdens de Filosofische Cafés door vijfmaal kritisch te leren kijken.
Gedachte-experimenten zijn binnen de filosofie een beproefde methode, maar leidt deze hersengymnastiek eigenlijk wel tot echte kennis? Ook filosofie als levenskunst, als individuele levensleer, is populair. Maar er zijn bezwaren, want is deze zoektocht naar je ‘authentieke ik’, niet wat narcistisch?
Filosofie houdt zich ook bezig met de manier waarop we onszelf zien. We zijn graag baas over ons eigen ik en zien onszelf als rationele beslisser. Maar overzien we de gevolgen van onze studie- of partnerkeuze eigenlijk wel? En wat is filosofie waard in de strijd tegen een oorlogsvijand die zich niets van moraal aantrekt, zoals IS?
Tot slot een filosofische avond die nergens over gaat. Over niets in de logica, niets in de geschiedenis en niets in de praktische filosofie.