Filosofisch Café - Denken over nu - Filosofie als therapie?
Janskerkhof 17a, Utrecht, Café Hofman.
De zoektocht naar je ‘authentieke ik’ lijkt populairder dan ooit. Filosofie wordt daarbij regelmatig aangereikt als instrument, bijvoorbeeld door Alain de Bottons bekende The School of Life. Nietzsche-kenner Paul van Tongeren is kritisch op deze trend. Alles wordt voorgesteld als een kwestie van eigen keuze. Maar eigenlijk is de mens volgens Van Tongeren minder maakbaar dan we ons voorstellen. Om van leven een kunst te maken is meer nodig dan filosofie alleen, stelt hij. Net zo kritisch is hij op morele theorieën die ons precies voorschrijven wat we moeten willen, verlangen of afkeuren. Wat helpt ons dan wel in het leven?
Prof. Paul van Tongeren (Wijsbegeerte, RUN en KU Leuven) pleit voor een deugdethische manier van leven en blaast oude filosofie nieuw leven in.
Duik de diepte in en verleg de grenzen van je denken tijdens de Filosofische Cafés door vijfmaal kritisch te leren kijken.
Gedachte-experimenten zijn binnen de filosofie een beproefde methode, maar leidt deze hersengymnastiek eigenlijk wel tot echte kennis? Ook filosofie als levenskunst, als individuele levensleer, is populair. Maar er zijn bezwaren, want is deze zoektocht naar je ‘authentieke ik’, niet wat narcistisch?
Filosofie houdt zich ook bezig met de manier waarop we onszelf zien. We zijn graag baas over ons eigen ik en zien onszelf als rationele beslisser. Maar overzien we de gevolgen van onze studie- of partnerkeuze eigenlijk wel? En wat is filosofie waard in de strijd tegen een oorlogsvijand die zich niets van moraal aantrekt, zoals IS?
Tot slot een filosofische avond die nergens over gaat. Over niets in de logica, niets in de geschiedenis en niets in de praktische filosofie.