ESA’s komeetonderzoek: van Giotto naar Rosetta
Sterrenwachtlaan 11, Leiden.
Kometen hebben de mensheid altijd gefascineerd. Het verschijnen van een komeet aan de hemel is al sinds de grijze oudheid opgemerkt en geregistreerd. Met telescopen zijn sinds de 17e eeuw nauwkeurige waarnemingen gedaan. Met de ontwikkeling van de ruimtevaart is het mogelijk geworden kometen van dichtbij nader te onderzoeken.
De ESA satelliet Giotto is in de jaren 80 van de vorige eeuw langs de komeet van Halley gescheerd en heeft gedetailleerde opnames gemaakt.
In 2004 is de ESA satelliet Rosetta gelanceerd en heeft in 2014 de komeet Churyumov-Gerasimenko ontmoet en is op 12 november op het oppervlak de subsatelliet Philae geplaatst voor nader onderzoek van de samenstelling van deze komeet.
Spreker: Dr Henk Olthof heeft sterrenkunde gestudeerd in Groningen en is gepromoveerd in het ruimteonderzoek. Tot begin 2007 was hij werkzaam bij ESA/ESTEC in Noordwijk en nauw betrokken bij de ontwikkeling van experimenten voor de wetenschappelijke satellieten van ESA. Van 2002 tot 2010 was hij voorzitter van de KNVWS.