‘Een Fries in Den Haag. Prins Willem IV en Paleis Huis ten Bosch’
Historisch Centrum Leeuwarden,
Lezing Stichting Nassau en Friesland.
Paleis Huis ten Bosch, de toekomstige residentie van Koning Willem-Alexander zijn gezin, dankt zijn huidige voorkomen voor een groot deel aan een verbouwing die plaatsvond in de jaren 1733-1737. In opdracht van Willem IV, prins van Oranje, werd toen het oorspronkelijke gebouw flink uitgebreid en interieur aan de eisen van de tijd aangepast. Het relatief bescheiden zomerpaviljoen van Amalia van Solms onderging daarmee een transformatie: van relatief bescheiden zomerpaviljoen tot modieus 'maison de plaisance'. De Friese stadhouder en zijn vrouw, de Engelse koningsdochter Anna, konden zo beschikken over een Haags buitenverblijf dat bij hun status paste. Toen Willem tien jaar na de verbouwing van het Paleis het algemeen stadhouderschap aanvaardde en hij zijn hoofdresidentie van Leeuwarden naar Den Haag verlegde, werd Huis ten Bosch opnieuw gemoderniseerd.
Bij de verbouwingen van Huis ten Bosch schakelde Willem ontwerpers en kunstenaars in die hij kende. Sommigen van hen waren ook al door zijn grootmoeder en moeder ingeschakeld voor verbouwingen aan stadhouderlijke onderkomens in Friesland en Dietz. In enkele van die gebouwen zijn nog altijd sporen te vinden die als opmaat voor de verbouwingen van Huis ten Bosch beschouwd kunnen worden. Er lijkt daarbij sprake van een door de Friese stadhouderlijke familie bewust ingezette 'bouwpolitiek', die in verband kan worden gebracht met het erven van de prinsentitel in 1701.
In de lezing zal de spreker ingaan op de relatie tussen de 18de-eeuwse verbouwingen van Paleis Huis ten Bosch en de bouwactiviteiten die de Friese stadhouderlijke familie vanaf het laatste kwart van de zeventiende eeuw ondernam.
Over de spreker:
Prof. dr. J.B.H. de Haan is bijzonder hoogleraar toegepaste kunsten en kunstnijverheid vanwege de Ottema-Kingma Stichting aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en werkzaam als senior adviseur monumenten bij het bureau van de Rijksbouwmeester in Den Haag.
Voor meer informatie over de stichting Nassau en Friesland zie www.nassau-en-friesland.nl