De ebola-crisis: mogelijkheden en beperkingen van internationale samenwerking

20-01-2015 17:00

Spui 25-27, 1012 XM Amsterdam. 

De verspreiding van het ebola virus in West-Afrika is een van de meest ernstige grensoverschrijdende epidemieën in de recente geschiedenis. Sinds de uitbraak tot op dit moment, november 2014, zijn naar schatting 7000 mensen aan het virus overleden. Wat is de rol en het vermogen van de internationale gemeenschap om dergelijke epidemieën te voorkomen of vroegtijdig onder controle te krijgen? Met o.a.: Brigit Toebes (universitair hoofddocent Internationaal Recht) en Katrien Coppens (adjunct-directeur van Artsen Zonder Grenzen Nederland). Moderator: Maarten den Heijer.

Verschillende internationale organisaties zijn betrokken bij de bestrijding van het Ebola-virus, waaronder de eerste VN ‘emergency health mission’ (UNMEER). Voor de coördinatie is de Global Ebola Response Coalition (GERC) opgericht. Maar de president van de Wereldbank merkte kort geleden op dat de internationale gemeenschap ‘failed miserably’ bij het formuleren van een adequaat antwoord op de crisis. Vooral de Wereldgezondheidsorganisatie is bekritiseerd vanwege een onderschatting van de ernst van de epidemie en een te trage reactie.

Dit SHARES-debat over de internationale samenwerking ten aanzien van de ebola-crisis bespreekt in welke opzichten de internationale gemeenschap inderdaad tekort is geschoten, en in welke opzichten in de toekomst verbeteringen wenselijk en mogelijk zijn. Vragen die aan de orde komen zijn onder meer: Waarom duurde het zo lang voordat de betrokken internationale organisaties (vooral de Wereldgezondheidsorganisatie) tot actie overging? Zijn de huidige waarschuwingssystemen adequaat om voldoende vroegtijdig in te kunnen grijpen? Er zijn veel organisaties en staten betrokken - is de Global Ebola Response Coalition erin geslaagd coördinatie te brengen? Kan een morele en/of juridische grondslag worden aangewezen voor het optreden van staten en organisaties, zoals het beginsel van de ‘Responsibility to Protect’? Wie heeft de verantwoordelijkheid om vaccins en medicijnen te produceren en verspreiden? Welke maatregelen kunnen genomen worden, en zijn moreel, juridisch en politiek aanvaardbaar, om te voorkomen dat het virus zich verder verspreid? Is het nodig, en juridisch toelaatbaar, om besmette individuen in quarantaine te plaatsen? 

Over de sprekers 

Brigit Toebes is Universitair Hoofddocent en Rosalind Franklin Fellow aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ook is zij verbonden als honorary lecturer aan de Universiteit van Aberdeen en als extern docent aan de Universiteiten van Lund (Zweden) en Bergen (Noorwegen). Zij is bestuurslid van de International Federation of Health and Human Rights Organisations (IFHHRO). Brigit’s onderzoek bevindt op het snijvlak van mensenrechten, internationaal recht, de bescherming van de gezondheid, en meer in het algemeen internationaal gezondheidsrecht.

Katrien Coppens (adjunct-directeur van Artsen zonder Grenzen Nederland) specialiseerde in internationaal recht en internationaal humanitair recht. In 1996 werkte ze bij de Rode Kruis als interim hoofd van het departement humanitair recht. Vanaf 1997 werkte ze voor Artsen zonder Grenzen.

 
SHARES DEBATES

Dit debat maakt onderdeel uit van de SHARES DEBATES, die worden georganiseerd in het kader van het onderzoeksproject over Shared Responsibility in International Law (SHARES) van het Amsterdam Center for International Law (ACIL) van de Universiteit van Amsterdam.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

 

website