Dag van de filosofie 2015

18-04-2015 00:00

Tijdstip op te vragen bij organisator.

 

Theater De NWE Vorst, Willem II-straat 49, 5038 BD Tilburg. 

(On)gelijkheid.

Iedereen is gelijk, maar sommige mensen zijn meer gelijk dan anderen (knipoog naar Orwell). Ongelijkheid, in het bijzonder sociaal-economische ongelijkheid, is een belangrijk en actueel thema, dat een grote rol speelt in recente politieke discussies over de verdeling van de welvaart in Nederland, bijvoorbeeld over jong en oud, over mannen en vrouwen, over gezinnen en alleenstaanden, over werkend en niet-werkend, over Nederlanders en immigranten. In zijn spraakmakende boek Capital in the twenty-first century komt Thomas Piketty tot de conclusie dat de economische ongelijkheid in de wereld de laatste decennia enorm is toegenomen en op het moment groter is dan ooit. Dat geldt ook voor Nederland. Een beetje ongelijkheid kan misschien geen kwaad, maar extreme economische ongelijkheid is in moreel opzicht problematisch. En opgemerkt wordt dat zulke ongelijkheid niet alleen sociale onrust veroorzaakt, maar ook de democratie ondermijnt.

 

Sociaal-economische ongelijkheid is natuurlijk niet de enige vorm van ongelijkheid. De evolutie heeft er niet toe geleid dat alle mensen en andere levende wezens gelijk zijn, maar heeft juist geleid tot differentiatie en diversiteit - diversiteit zowel in fysiek als in cultureel opzicht (ras, soort, sekse, geaardheid, klasse, geloof …). Hoe verhoudt diversiteit zich tot (on)gelijkheid? Diversiteit klinkt positief, lijkt een rijkdom; ongelijkheid negatief, iets dat bestreden dient te worden. Waar komen deze opvattingen vandaan, hoe zijn ze zich aan het ontwikkelen en waartoe leiden ze?

 

Reflectie op het onderwerp (On)gelijkheid roept veel vragen en discussie op waaraan de Dag van de Filosofie 2015 een wetenschappelijk en maatschappelijk gefundeerde bijdrage wil leveren.

 

De Dag van de Filosofie is een landelijk evenement dat jaarlijks georganiseerd wordt in het kader van de nationale Maand van de Filosofie, traditiegetrouw de maand april. De Dag biedt een gevarieerd programma van lezingen, debatten, interviews, masterclasses, documentaires en diverse kunstuitingen. Fundamentele vragen, verband houdend met het thema van dat jaar, worden onder de aandacht gebracht van een breed publiek met het doel om reflectie en meningsvorming te bevorderen.

 

De Dag van de Filosofie biedt een platform voor discussie aan deelnemers uit wetenschap, onderwijs, politiek, de media, het bedrijfsleven en de kunsten. De Dag van de Filosofie trekt jaarlijks honderden bezoekers.

 

De eerste Dag van de Filosofie werd georganiseerd in 2003. Spraakmakende gasten waren sindsdien onder andere Peter Buwalda, Tomás Sedlácek, Arjo Klamer, Jan Siebelink, Peter Sloterdijk, Harry Mulisch, David van Reybrouck, Paul Cobben, Gerard Spong, A.F.Th. van der Heijden, Jos de Mul, Adriaan van Dis, Susan Blackmore, Tariq Ramadan, Gerdi Verbeet en prinses Mabel Wisse Smit.

Lijst van sprekers :

Gabriël van den Brink, Tilburg University

Arthur Cools, Universiteit van Antwerpen

Raymond Corbey, Tilburg University

Wim Drees, Tilburg University

Bart Engelen, Tilburg University

Paul Frissen, Tilburg University

Beatrijs Haverkamp, Wageningen UR

Geerdt Magiels, bioloog en wetenschapsfilosoof

Franck Meijboom, Universiteit Utrecht

Joachim Nieuwland, Leiden University

Ton Lemaire, antropoloog en cultuurfilosoof

Yvette van Osch, Tilburg University

Frans van Peperstraten, Tilburg University

Ingrid Robeyns, Universiteit Utrecht

Pouwel Slurink, docent filosofie

Jonas Staal, beeldend kunstenaar

Frank Vandenbroucke, KU Leuven

Niels van de Ven, Tilburg University

Rob van de Ven, filosoof

Tamar de Waal, Universiteit van Amsterdam

Jonathan Wolff, UCL London

Marcel Zeelenberg, Tilburg University

 

website