Chinezen in Europa: veranderende beeldvorming

28-01-2015 17:00

Spui 25-27, 1012 XM Amsterdam. 

Sinds het begin van de twintigste eeuw hebben zich in Europa Chinezen gevestigd. Hoewel hun aantal flink toenam door verschillende immigratiegolven, bleven de Chinese inwoners van Europa voornamelijk in de marges van de samenleving. Ook in de Europese verbeelding van China en de Chinese beeldvorming van Europa speelden zij geen rol van betekenis. De laatste jaren zien we dit echter sterk veranderen. Pál Nyíri vertelt. Met een muzikale introductie van Marijn Mijnders, violist bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest.

De groeiende welvaart in China en de economische problemen in Europa hebben een omslag teweeggebracht in de sociaal-demografische opbouw van de Chinese populatie in Europa. Studenten, professionals en natuurlijk toeristen zijn nu net zo prominent aanwezig als kleine restaurateurs en winkeliers. Zij fungeren meer dan voorheen als makelaars voor investeringen, handel en culturele uitwisseling. Ondertussen neemt in China de belangstelling voor Europa als vakantiebestemming en lifestyle-voorbeeld toe, en zijn er steeds meer jonge Chinezen die hun interesse vormgeven als correspondent, blogger of vrijwilliger. Hoe ervaart een nieuwe generatie Chinezen Europa? Welke verhalen vertellen zij over het ‘oude continent’? En hoe beïnvloeden zij het Europese beeld van China? Pál Nyíri traceert de veranderingen in de Chinees-Europese gemeenschap en in de wederzijdse beeldvorming.

Met een muzikale introductie van Marijn Mijnders van het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Hij speelt  speelt Dawn Breaking (2011) van Li Jun (viool).

Let op: de voertaal van deze lezing is Engels

 

Over de spreker: 

Pál Nyíri is hoogleraar Mondiale geschiedenis in Antropologisch Perspectief aan de Vrije Universiteit (VU). Zijn meest recente boeken zijn Mobility and Cultural Authority in Contemporary China (2009) en Seeing Culture Everywhere... from Genocide to Consumer Habits (met Joana Breidenbach, 2010). Hij werkt momenteel aan een boek over hoe Chinese correspondenten verslag doen van het wereldnieuws.

AAA

AAA staat voor Actueel, Avontuurlijk, Aangrijpend en is een samenwerking van Amsterdamse culturele instellingen. Vier keer per jaar wordt rond wisselende thema’s een link gelegd tussen verschillende kunstvormen en de actualiteit. Het AAA Festival Muziek en Kunst is een initiatief van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

 

website