Broodje Kennis: Mobiele DNA-analyse op de plaats delict
Spui 25-27, 1012 XM Amsterdam.
Door technische innovaties op het gebied van DNA-analyses zal het forensisch onderzoek op de plaats delict in de toekomst anders worden verricht dan nu. Een belangrijke technische innovatie is een techniek die het mogelijk maakt DNA-sporen al tijdens het onderzoek op de plaats delict te koppelen aan personen. De integratie van deze systemen brengen echter ook risico’s met zich mee. Promovendus Anna Mapes vertelt.
Door mobiele DNA-technieken wordt het in de toekomst mogelijk om binnen twee uur een DNA-profiel van een spoor dat is aangetroffen op de plaats delict te analyseren en te vergelijken met DNA-profielen in de DNA-databank. Hiermee kan al op de plaats delict identificatie-informatie van mogelijke daders verkregen worden. Deze innovatie biedt overduidelijk kansen voor de opsporing. Maar er zijn ook risico's, denk aan te veel focus op DNA, het missen van andere belangrijke sporen en de kans op tunnelvisie.
Om deze redenen is het van belang om de invloed van ‘DNA-analyse op de plaats delict’ op de werkwijze van Forensisch Rechercheurs tijdens het plaats delict onderzoek in kaart te brengen. Hoe moeten Forensisch Rechercheurs omgaan met deze nieuwe techniek? Waar moeten zij rekening mee houden? Hoe kunnen we deze techniek in de toekomst integreren in de afdeling Forensische Opsporing van de Politie?
Over de spreker
Anna Mapes studeerde aan de Universiteit van Amsterdam Psychobiologie en Forensisc Science. Sinds 2012 is zij werkzaam als promovendus bij het Lectoraat Forensisch Onderzoek aan de Hogeschool van Amsterdam. Haar promotieonderzoek richt zich op de impact van de integratie van mobiele DNA-technieken bij de forensisch opsporing en hoe we het gebruik met bijbehorende analyseresultaten van deze systemen optimaal kunnen reguleren binnen het strafrechtsproces.
Lunchlezingen: Broodje Kennis
Dit voorjaar vervolgt Academisch-cultureel centrum SPUI25 haar reeks lunchlezingen onder de titel 'Broodje Kennis'.
Vanaf eind januari zal elke dinsdag een promovendus of een pas gepromoveerde onderzoeker een korte lunchlezing houden over zijn of haar onderwerp van onderzoek.
De lunchlezingen beginnen om 12:20 uur en zijn om 13:00 afgelopen. Terwijl wij u voorzien van de nodige geestelijke voeding, kunt u gerust uw boterham opeten.
Aanmelden
Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.